България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво да очакваме от Мондиала в Катар и кой е фаворит за световната титла?

Спортният журналист Васил Колев представи своята книга "Световните първенства в 100 истории"

18.11.2022 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Световното първенство по футбол започва в неделя. В Катар първата среща от 18 ч. е между домакините и бойките южноамериканци от Еквадор.

"Ще бъде нещо различно и ново, защото е в различен период. Повечето футболисти трябва да са в топ форма, а не да са уморени от края на тежките сезони. В последните години Шампионската лига поизмества световните първенства от гледна точка на качеството на футбола, но те си запазват своя уникален чар", коментира спортният журналист Васил Колев в студиото на "България сутрин".

"Мястото е необичайно, има много въпросителни и съмнения. Имат ги парите, искат да направят нещо и полагат усилия. Бойкотите не се приемат добре от футболния фен, това е футболен празник. Футболът е глобален и трябва да бъде във всяко кътче на планетата", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Вече излезе от печат новата му книга "Световните първенства в 100 истории".

"От една година работя на тема "Световни първенства". Прецених, че си струва всичко да бъде събрано в една книга. Опитал съм се да намеря знакови фигури и мачове, които в своята цялост дават сравнително пълна картина, написана за четене без обременяващите статистики и множество факти", отбеляза Колев.

Той припомни, че по традиция последният световен шампион отпада още в груповата фаза. Призна, че от дете симпатизира на Англия, но е свикнал с разочарованията с техния национален отбор. Според Колев в случая Англия има шансове, но неговото очакване е Аржентина да триумфира със световната титла.

Гледайте целия разговор във видеото.